8 Kasım 2007 Perşembe

İlk Sınav




Sürekli değişen eğitim sistemine öğretmenler bile zor ayak uydururken, öğrenciler ve biz veliler ne yapsın bilemiyorum :)
İlgilenenler bilir.. OKS de kalktı artık. Onun yerine SBS geldi.. 6. 7. ve 8. sınıfların sonunda olmak üzere toplam 3 sınav olacak. Ve okul başarıları da etkili olacak.
Ben şahsen üzüldüm sınavların 6.sınıfa kadar inmesine.
Ve daha çocukların 12 yaşında başlamak üzere yıllarca, her yıl sınav stresi yaşayacak olmalarına.
Ama tabiî ki benim üzülmemin ya da onaylamıyor olmamın pek bi önemi yok..
Her çocuk gibi benim kızım da yaşayacak o sistemin içinde bi takım çarpıklıkları..


Nerden geldi bunlar aklıma..
Küçük hanım ilk kez bir sınava girmiş bu hafta.
Tüm okullar yaptı mı bilemiyorum.
Türkçe – matematik – hayat bilgisi derslerinden 20 şer soru olmak üzere toplam 60 soruluk bir seviye belirleme sınavı.. Bu, ilk sınavları hepsinin.
Ama aynı üniversite sınavı gibi 60 soruluk bir kitapçık ve ayrı cevap kağıdından oluşuyor.


Öykü 50 doğru 10 yanlış cevap işaretlemiş kağıtta.
Oysa kitapçıkta ise 8 yanlış :)
Yani 2 soruyu kitapçıkta doğru işaretlediği halde cevap kağıdında yanlış seçeneğin kutucuğunu boyamış :)
Gülüyor kendisi de bu duruma.
3. olmuş küçük hanım.
Sınıf öğretmenimizle durumu konuştuğumda küçüklerin heyecanını daha iyi anladım..
İlk kez sınavla tanıştılar.
Henüz bir oyun niteliğinde de olsa ileride gayet ciddiye alacakları sınavlar böylece başlamış oldu..


Hayırlı olsun diyorum..


Öykü ağlayacak oldu 3.olduğu için..
Hemen devreye girip hayatın bir yarış olmadığını, 3.lüğün de çok başarılı bir derece olduğunu ve bunun üzülecek değil mutlu olunacak bir şey olduğunu anlatmaya çalıştım..
Ne kadar anladı bilemiyorum ama yüzünde gülücükler açıverdi hemen..
Çünkü gördüm ki, henüz onun için 1.olmanın ya da 3.olmanın aslında bi önemi yok.
Önemli olan tek şey benim tarafımdan onay görüp görmeyeceği bu durumun.
Eğer ben niye 1.olmadın deseydim işte o zaman Öykünün karakterinde de, küçücük yüreğinde de kocaman yaralar açacaktım..



Onlar öyle masumlar ki..
Sevdikleri insanların onları takdir etmesi her şeyden önemli..
Her şeyden..

Biz yaptığı yanlışları ve o yanlışları neden yaptığını konuşup, gülüp, sarılarak noktaladık ilk sınav gecemizi..
Umarım bütün ilk durakları böyle atlatabiliriz..
.
.

13 yorum:

Ahmet Yavuz dedi ki...

yavrusunu iyi anlayan ve onu anladığını ona anlatabilen bir anneye sahip olsun tüm yavrular dileklerimle

öykü böyle bir anneye sahip olduğu için, fatoş böyle bir öyküsü olduğu için çok mutludur umarım

sağlıcakla

9/11/07 09:38

Bercsky dedi ki...

yasayacak daha cok hata daha cok birincilik var ..:) evet ..kızmamak lazım minik kalplerini ..

9/11/07 09:53

Adsız dedi ki...

bir sınavın öyküsü bu
umarız mutlu sonla biter

9/11/07 10:03

Cenk dedi ki...

:)ÇOK GÜZEL

9/11/07 10:27

Dr. Dahi dedi ki...

Başarılı Bir Anne'nin Akıllı Kızı Öykü...!

Ne mutluki öykü milyonlarca çocuğun içinde şanslı bir kesit içerisinde yer alıyor. Çünki onun çağdaş, kültürlü ve aynı zamanda onun dünyasına inip onu problemlerine terk etmiyecek bir annesi var.

Temel ve başlıca sorunda bu olsa gerek. Ebeveyn'ler çocuklarını başta anaokul olmak üzere eğitimi öğretimle özleştirerek sorumluluğu öğreticilere yakıyorlar. Şayet bu modern eğitim ve öğretim anlayışı ise burda şahsımca geri adım atmak gerekiyor.
Bizim ülkemizdeki okul evlerinde eğitim başlıca sorun zaten; Her yıl yeni bir sistem gündeme geliyor. Sözüm onlara çağdaş eğiyim anlayışı. Belkide çocuklarımızı kendileri ile aynı seviyede görüyorlar. Yada yeltenmek olabilir.

Ne yazıktır'ki diyorum ülkemiz eğitim konusunda halen kendi sistemini oluşturamamakta. Halen başka ülkelerdeki eğitim sistemlerinin eskizlerini uygulamaya çalışıyoruz. Sizce nasıl oluyor durun basitçe özetliyeyim. Kulaktan duyma rivayetleri asıl alarak. Sanki mahalle dedikodusu öerneklerini andırıyor. ;)

Bugüne kadar hangi milli eğitim müdürü yada yetkilileri avrupadaki bir eğitim sistemini yerinde incelemiş. Konunun detayına inmiş yada ana tema nedir nasıl oluyor en iyi eğitim ve öğretimi hangi ülkede veriliyor diyerek ordaki içeriği araştırmış? Hiç Sanmıyorum açıkçası keyif kaçırmaya ne gerek var dimi. Rivayeti kopyala gitsin. :D

Bu ülkenin çok öykü'ye, aliye, ihtiyacı var. Umarım bizden çok daha iyi düşüncelerin ve eğitimin öğretimin temeleni atarlar.

NE MUTLU SİZE ÇOCUKLAR...!

9/11/07 10:47

G.G. dedi ki...

ADAM OLACAK ÇOCUK
küçüktün, güzeldin bir o kadar da masum,
gözlerinde hep ilklerin heyecanını gördüm.
umutlarının çalışkanlığınla renklendiği günde
yanında olacağımı bilmenin huzuru hep içimde...

SENİN için SENİN gibi düşünüp GÜZEL KIZINA İTHAF EDİYORUM!

9/11/07 10:58

UfukCry dedi ki...

bence 3. oldu diye ağlaması çok yersiz. Beşiktaşlı olmadığı için şükretmeli , Sekiz yanlış değil Sekiz gol durumunda ne yapacaktı peki :)

9/11/07 11:28

XCubeS dedi ki...

Bir adam varmış bununde küçüçük bir kızı varmış okula da gidermiş bu küçük kız Ama kızın babası nasıl sinir li biri anlatamam okadar sinirli biriymişki babasından okadar çok korkarmış ki karşısında bile duramazmış. günlerden birgün küçük kızın okulda karne günü gelmiş ama dersleri çok kötüymüş baştan aşağıya karne hep 1 miş 5 olayacağına okadar korkumuş ki ben babama ne dicem demis sonra eve gitmiş. babası hemen karnesini görmek istemiş kız korkuyla karnesini babasına uzatmış ve babası okadar kötü notu görünce aferim benim kızıma ne güzel bir karne demiş. kız okadar çok şaşırmıs ki babasının ona bagıracagına onu kıracağına inanmış çünkü hemen babası hediyeler almış. neyse ikinci dönem gelmiş çatmış kız tabi düşün müs hemen babam bütün karnem 1 olunca bana hediye aldı ben bunların hepsini 3 yapsam beni daha çok sever demiş kendi kendine :) 2 donem karnesini almış ve karne baştan aşagıya 3 koşmuş babasına bak baba demiş karnem hepsi daha iyi oldu babası karneyi görünce delirmiş çıldırmış bir guzel haşlamıs kızını ceza vermiş hemen odana birdaha dışarı bile cıkmıcaksın demiş. kız okadar şaşırmış ki düşünmüş hep neden acaba babam bana bu kadar kızdı ee demiş 1 di karnem hepsini 3 yaptım neden demiş kendine sonra babasının karşısına cıkmıs bir cesaretle baba demiş neden kızdın bana 3 yaptım daha da sevinmen için demiş babası kızın serti bir tonla benim kızın ya en düşük olur yada en yüksek seviyede insan olur demis ortasında insan istemiyorum benim cocuklarım boyle olamaz demiş kız okadar küçükmüşki bu babasının dediğini bile anlamamış ama büyüyünce şu sonucu çıkarmış aileler bilinçsiz davrandığı zaman çocuklarını bu hayatın içinde bir yarış atı gibi kosturuyorlar ve bu cocuklar pesisan oluyorlar doğru olan onları sıkmadan hayatlarındaki tercihleri kendilerinin yapmalarını saglamak velilerin görevi sadece o yolda o cucuklar giderken onları düştügünde kaldırmak olmalıdır.

Umarım Öykücüm Bu yorumları ve annenin senin için ne kadar çabaladığını büyüyünce okur ve anlarsın.

umarım hayatta annenin senin için ne kadar kıymetli bir hazine oldugunu bilir ve ona öyle davranırsın..

sevgiyle kalın..

9/11/07 14:30

Gönül dedi ki...

Öykü yü kutluyorum, gayet güzel bir başarı yakalamış..evet neden 1. olmadın sorusuyla kaşrılaşan bikaç çocuk var etrafımda, içlerinde tehlikeli bir şekilde büyüyen hırsı görmüyor neyazıkki ebebynler..hernekadar anladıgımızı düşünüyorsakta neyazıkki çocukları iç dünyalarına ulaşıp orada yaşadıkları hiçbir duyguyu kesin olarak bilebilmemiz imkansız..Sevgili Öykü ye ve onun gibi bu koca hayattaki yaşam maratonuna minik yürekleriyle dört elle sarılan ve sıyrılmaya çalışan tüm çocuklara bu yolda başarılar diliyorum.

10/11/07 12:33

Burak dedi ki...

annelik denilen sorumluluğun hangi noktalarda nasıl kullanılacağını ve bunun öykünün hayatına nasıl etki edeceğini o kadar güzel özetlemişsin ki bir parağrafta bu pırıltılı güzelliğin olduğu fotoğraf iyice pekişmiş :)
tebrik ederim :)

10/11/07 22:53

Gül dedi ki...

Başarılarının devamını dilerim....

11/11/07 15:50

SGürel dedi ki...

minik öykü şimiden başladı çarpık eğitim sisteminin sınav maratonuna ve bunun çocuklar da yarattığı strese ama maalesef yapacak bir şey yok tek avuntu onlara bilnçli bir yaklaşım ve yanında annesiyle bunların üstesinden gelecektir:)

12/11/07 16:56

SabinaM dedi ki...

tebrik ederim, melek yuzlu kiz :)

27/11/07 09:36